Welkom op de website van de Stem des Volks

Zingen is vieren

Een feest! Beter kun je het waarschijnlijk niet karakteriseren. Kwimba Zabula uit Geleen is een feest om te zien, te horen, te voelen, mee te maken. Leve het lied was het terechte thema waaronder dit Afrikakoor de Stem des Volks ontving voor een gezamenlijk zangconcert. Gezamenlijk wilde niet zeggen samen, want men deed om beurten het eigen ding, maar daardoor kwamen wel heel duidelijk de verschillen in stijl, interpretatie, uitvoering, repertoire en wat niet al tot uitdrukking. Alleen aan het eind stonden beide koren samen zingend/swingend op het podium van de ontmoetingskerk in Geleen. En ook dat was een feest, niet in de laatste plaats voor het publiek, dat erbij ging staan en ook mee mocht doen. En Bobby? Die bleef maar smilen!

Het Afrikakoor Kwimba Zabula staat onder leiding van Boaventura (alias Bobby) Gouveia, en dat verklaart een hoop. Afkomstig uit Angola (en woonachtig in Rotterdam) is deze even eigengereide als goedlachse en charmante professionele musicus doordesemd met ritme, liefde voor het Afrikaanse lied en enthousiasmerende gaven. Wie met Bobby het muzikale gesprek aangaat, kan niet stil blijven zitten en weet niet meer van ophouden. Deze betovering is voor de beheerste West-Europeaan een genot om mee te maken. Even los van alles, helemaal opgaan in klank, ritme en beweging. En natuurlijk, de Stem deed het ook geweldig. Innerlijk meewuiven met de korenvelden van Antonín Leopold Dvo?ák , het Abschied vom Walde van Felix Mendelsshon en het statig uitbundige Mno Gaya Ljeta, ooit het welkomstlied voor Russische Tsaren. En zo was er meer wereldwijds, van Spider Pig uit de Simsons tot het eveneens door dirigent Edward Berden bewerkte Drunken sailor en van Barracao de zinco (waarin vol liefde over een zinken hutje gezongen wordt) tot jawel - Cangoma! Waarmee de Stem liet horen ook het Afrikaanse continent een warm muzikaal hart toe te dragen. Dat kwam goed van pas in dit gezelschap, want de tenoren, sopranen, alten en bassen uit Maastricht haakten probleemloos aan bij het spontane muzikale slot van dit mooie Geleense avontuur.

Nieuws

Letters bij de lunch... Stem des Volks en VLAM

Donderdag 3 januari van 12.30 tot 13.30 uur in Centre Céramique gezamenlijk optreden van VLAM enStem. Een gevarieerd programma

lees verder...

Concert op Keerderberg

Op zondagmiddag 13 januari 2019 geeft Stem des Volks een concert in Zorgcentrum Keerderberg (Bakkerboschweg 16 6267 AJ Cadier en Keer)

lees verder...

JUBILEUM: STEM 40 jaar heropgericht

Stem des Volks Maastricht viert op zaterdagavond 19 januari 2019 dat ze 40 (en een half) jaar geleden werd heropgericht. Onze

lees verder...