Welkom op de website van de Stem des Volks

Donker en licht in Centre Ceramique

In de glasrijke, royale stadszaal van Centre Ceramique bracht de Stem des Volks op zondagmiddag 10 april een programma ten gehore waarbij zowel licht als donker aan bod kwamen. Licht met onder meer enkele prachtige liederen waarin de natuur bezongen werd, donker met aangrijpende jiddische treurnis rond de oorlogsjaren.

Eerst klonk vanaf tegenoverliggende entresols het indrukwekkende Russische Mnongaja Ljeta (Nog vele jaren!), dat de dames -aan de ene kant- en de heren -aan de andere kant- het publiek toegalmden. Een goed begin is het halve werk! Het koor daalde af om zich tegenover de bezoekers op te stellen, die zich ondanks (of dankzij?) het zonovergoten weer, in redelijke getale geposteerd hadden op en voor de traptredentribune ter plaatse.

Volgden vier Joodse liederen die zowel in inhoudelijke als muzikale zin de rillingen over je rug doen lopen. In Dos Gelbl wordt bijvoorbeeld verhaald over de deportaties uit het Warschause ghetto naar Auschwitz (als een kalf naar de slachtbank). Het lied staat beter bekend als Donna, donna en de zeer bekende melodie oogstte zichtbaar bijval.

Daarna werd in Octubre de Chileense lente bezongen, op de vleugel begeleid door koorlid Marieke Benschop - tot nu toe was alles a capella wat de Stem presenteerde. Zo ook met het van verwachting zwangere Canción de jinete (lied van de ruiter) uit Suite de Lorca van de Finse componist Rautavara. Een bijzonder stuk, waarbij het in het midden blijft of de ruiter ooit zijn reisdoel -Cordoba- bereikt... Onzeker als het leven zelf. De natuur op de Balkan werd vervolgens voor het voetlicht gebracht in twee muzikaal schitterende stukken van de Tjech Antonin Dvorák.

Het optreden in deze mooie Maastrichtse bieb kreeg een vrolijke wending met het door dirigent Edward Berden vierstemmig getoonzette Drunken Sailor en zeker ook met het lied Andijvie van Drs. P (met de eigen doctoranda Marieke Benschop weer even achter de piano). Alvorens zichzelf naar het naastgelegen terras te begeven, zong de Stem het fraaie Franse drinklied Tourdion en het vrolijke Intrada a capella als uitsmijter. Applaus voor een geslaagd optreden, met deze keer bijzondere dank aan Wouter Vermeiren (Toneelacademie Maastricht), die de Stem de laatse weken bijschaafde op het gebied van houding en performance.

Nieuws

Geen nieuws

Momenteel is er geen nieuws om weer te geven