Welkom op de website van de Stem des Volks

Fris en fruitig in Lenculenhof

lenculenhof, 3 april 2011Ja, ja, dat kan zo maar in een ouderen-zorgcentrum. Want het lente-gevoel zat er goed in bij de Stem op 3 april tijdens het optreden in Vivre-locatie Lenculenhof aan de Abtstraat in Maastricht. Edward Berden dirigeerde niet alleen, hij praatte en informeerde op aanstekelijke wijze de liedjes aaneen en het koor sloot daar enthousiast bij aan. Bewoners en bezoekers genoten zienderogen. ;

Dat begon al meteen met Mnogaja Ljeta (Nog vele jaren!), het gedragen en steeds in kracht toenemende welkomstlied dat Russische onderdanen hun Tsaren ooit toezongen. Vlot ging het over in schone lofliederen van de Balkan, odes aan natuur in (vooral) de eigen woonomgeving. De zangeressen en zangers vlogen als honingbijen door hun repertoire en zongen vervolgens het melodramatische Lili Marlene, het cross-militaire soldatenlied over het liefje dat achtergelaten was, en dat je in loopgraven tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zowel vriend als vijand horen kon.

In Octubre wordt de lome lente van Zuid Amerika bewierookt - heerlijk om te zingen en te horen. Via wat rariteiten als Andijvie van Drs. P, het muzikaal verrassend bewerkte Drunken Sailor en het bezingen van de geneugten des levens in Tourdion, Pastime en een drankzuchtige Kurfürst Friedrich von der Pfalz in Wütend walzt sich einst im Bette, kwam de Stem weer thuis. Dat wilde zeggen: de meitskes en jonges van de Lommelefebrik, de lotgevallen van mijnwerker Lewie en als afscheid Vivat de Charloleroi (geïnspireerd op menier Pierre van de Sphinx fabrieken). Menig grijs bolletje wiegde en neuriede mee bij het een en ander dat ten gehore gebracht werd. En daar was het om te doen! Activiteiten begeleider van Lenculenhof, Dennis Klaassen, gaf aan dat de Stem des Volks ruimschoots geslaagd was in deze opzet. Zodat er nog een toegift volgde.

Het optreden hing mede samen met de verbinding die de Stem heeft met de Stichting Elisabeth Strouven, dewelke meerdere malen projecten van het koor heeft gesubsidiëerd (bijv. L'homme armé et chantant uitgevoerd in de Hoge fronten). De stichting is opgericht in 1963 door het toenmalige Burgerlijk Armbestuur van Maastricht, nu Vivre genaamd, de organsatie waar Lenculenhof dus ook deel van uit maakt. De middelen van de stichting Elisabeth Strouven zijn vooral beschikbaar voor doelen in de stad Maastricht. Zoals een dankbare Stem des Volks, dat met plezier op 3 april - bijwijze van tegenprestatie - een gevariëerd voorjaarsconcert ten beste gaf.

Nieuws

Geen nieuws

Momenteel is er geen nieuws om weer te geven